Så här går det till

Så här gör du för att musta dina äpplen hos Charlottenlunds musteri. Ring eller sms:a oss på tel: 070-6204487 eller e-posta musteri@charlottenlund.nu för att boka in tid för mustning av dina äpplen. Vill du komma i kontakt med oss på kvällar och helger föredrar vi att du skickar e-post eller sms:ar så kontaktar vi dig så snart vi kan. Plocka inte ner din frukt innan du fått din mustningstid bekräftad! Oftast håller frukten bättre när den sitter kvar på trädet.

För att underlätta vår planering vill vi veta ungefär hur mycket äpplen du vill musta. Du bör lämna in minst 50 kg. En vanlig pappkasse från mataffären rymmer knappt 15 kg äpplen. 2 kg äpplen ger cirka 1 liter äppelmust men det varierar ganska mycket beroende på sort och mognad. Vill du ha musten pastöriserad på bag in box bokar du detta samtidigt som du bokar tid.

De flesta sorters äpplen går bra att musta. Äpplena ska vara mogna men fortfarande krispiga. Mjöliga äpplen går inte att musta. Hör av dig om du är osäker på mognadsgraden så hjälps vi åt att hitta rätt tidpunkt för just dina äpplen. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot sommarfrukt från privatpersoner eftersom det är svårt att passa in exakt lagom mognad på dem. Fallfrukt går bra att använda om äpplena bara har små stötskador och är rena. Har de däremot börjat ruttna och bli bruna så går det inte att musta dem. Tänk på att det är kvaliteten på din frukt som avgör hur bra slutresultatet blir. Fallfrukt från beteshagar får inte mustas på grund av smittorisken.

Maglemer

När du bokat in tid för mustning så tar du med dig dina rena och fina äpplen till oss. Vi uppskattar om du packar din frukt i papperskassar så att det inte blir för många tunga lyft för oss. Observera att om frukten är smutsig eller i dålig skick tillkommer en sorteringsavgift på 300 kr.

Vi börjar med att väga äpplena, sedan krossar och pressar vi dem. Vill du ha råmust skickar du med egna dunkar som vi tappar upp musten på. Vill du ha musten pastöriserad tappar vi den på 3 liters bag in box och då blir den klar några dagar senare. Vi hör av oss till dig när din must är klar för hämtning. Äppelpressresterna tar några glada kossor hand om .

Råmust håller några dagar i kylskåp. Bästa sättet att bevara den längre är att antingen frysa eller pastörisera den. Pastöriserad must har en hållbarhet på minst ett år i obruten förpackning. Must på bag in box håller minst en månad i kylskåp efter att du öppnat den.

Ger dina äpplen mer must än vad du själv vill ha kan vi gärna ta hand om överskottet. Vill du dela med dig av dina äpplen så får du så klart rabatt på din egen must.