Så här går det till

Så här gör du för att musta dina äpplen hos Charlottenlunds musteri. Ring oss på tel: 070-6204487 eller e-posta musteri@charlottenlund.nu för att boka in tid för mustning av dina äpplen. Vill du komma i kontakt med oss på kvällar och helger föredrar vi att du skickar e-post eller sms:ar så kontaktar vi dig så snart vi kan.

För att underlätta vår planering vill vi veta ungefär hur mycket äpplen du vill musta. Du bör lämna in minst 50 kg. 2 kg äpplen ger cirka 1 liter äppelmust men det varierar ganska mycket beroende på sort och mognad. Vill du ha musten pastöriserad på bag in box bokar du detta samtidigt som du bokar tid. Du måste beställa minst tre stycken bag in box.

De flesta sorters äpplen går bra att musta. Äpplena ska vara mogna men inte mjöliga. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot sommarfrukt från privatpersoner eftersom det är svårt att passa in exakt lagom mognad på dem. Fallfrukt går bra att använda om de bara har små stötskador och är rena. Har de däremot börjat ruttna och bli bruna så går det inte att musta dem. Tänk på att det är kvaliteten på din frukt som avgör hur bra slutresultatet blir. Fallfrukt från beteshagar får inte mustas på grund av smittorisken.

Maglemer

När du bokat in tid för mustning så tar du med dig dina rena och fina äpplen till oss. Observera att om frukten är smutsig eller dålig tillkommer en sorteringsavgift på 300 kr.  Vi uppskattar om du packar din frukt i papperskassar så att det inte blir för många tunga lyft för oss.

Vi börjar med att väga äpplena, sedan krossar och pressar vi dem. Vill du ha råmust skickar du med egna dunkar som vi tappar upp musten på. Vill du ha musten pastöriserad tappar vi den på 3 liters bag in box och då blir den klar några dagar senare. Vi hör av oss till dig när din must är klar för hämtning.

Råmust håller några dagar i kylskåp. Bästa sättet att bevara den längre är att antingen frysa eller pastörisera den. Pastöriserad must har en hållbarhet på ca ett år i obruten förpackning.

Ger dina äpplen mer must än vad du själv vill ha kan vi gärna ta hand om överskottet. Vill du dela med dig av dina äpplen så får du så klart rabatt på din egen must.