Så här går det till

Ring oss på tel: 070-6204487 eller e-posta musteri@charlottenlund.nu för att boka in tid för mustning av dina äpplen. Vill du ha musten pastöriserad på bag in box bokar du detta samtidigt som du bokar tid. Du måste beställa minst tre stycken bag in box.

Kom med dina rena äpplen till oss. Du bör ha minst 30 kg äpplen att musta. 2 kg äpplen ger cirka 1 liter äppelmust men det varierar ganska mycket beroende på sort och mognad.  De flesta sorters äpplen går bra att musta. Äpplena ska vara mogna men inte mjöliga. Fallfrukt går bra att använda om de bara har små stötskador och är rena. Har de däremot börjat ruttna och bli bruna så går det inte att musta dem. Tänk på att det är kvaliteten på din frukt som avgör hur bra slutresultatet blir. Fallfrukt från beteshagar får inte mustas på grund av smittorisken.

Vi börjar med att väga äpplena, sedan krossar och pressar vi dem. Vill du ha råmust skickar du med egna dunkar som vi tappar upp musten på. Vill du ha musten pastöriserad tappar vi den på 3 liters bag in box och då blir den klar några dagar senare. Vi hör av oss till dig när din must är klar för hämtning. Ger dina äpplen mer must än vad du själv vill ha kan vi gärna ta hand om överskottet.

Råmust håller några dagar i kylskåp. Bästa sättet att bevara den längre är att antingen frysa eller pastörisera den. Pastöriserad must har en hållbarhet på ca ett år i obruten förpackning.