Mustning

Mustning 2021

Välkommen till äppelmustsäsongen 2021! Vi öppnar musteriet i början av september.

Så här mustar du dina äpplen

Ring eller sms:a oss på tel: 076-1637630 eller e-posta musteri@charlottenlund.nu för att boka in tid för mustning av dina äpplen. Vill du komma i kontakt med oss på kvällar och helger föredrar vi att du skickar e-post eller sms:ar så kontaktar vi dig så snart vi kan. Plocka inte din frukt innan du fått din mustningstid bekräftad! Oftast håller frukten bättre när den sitter kvar på trädet.

För att underlätta vår planering vill vi veta ungefär hur mycket äpplen du vill musta. Du bör lämna in minst 50 kg. En vanlig pappkasse från mataffären rymmer knappt 15 kg äpplen. 2 kg äpplen ger cirka 1 liter äppelmust men det varierar ganska mycket beroende på äppelsort och mognad.

När det är dags för mustning tar du med dig dina rena och fina äpplen till musteriet på Triangelvägen 1B i Knivsta. Vi uppskattar om du packar din frukt i papperskassar så att det inte blir för många tunga lyft för oss. Observera att om frukten är smutsig eller i dåligt skick tillkommer en sorteringsavgift på 300 kr.
Vi hör av oss när din must är klar för hämtning.

Råmust eller pastöriserad must? 

Råmust håller några dagar i kylskåp. Bästa sättet att bevara den längre är att antingen frysa eller pastörisera den (upphetta musten till ca 80 grader). Pastöriserad must har en hållbarhet på minst ett år i obruten förpackning. Must på bag in box håller minst en månad i kylskåp efter att du öppnat den.

Vill du ha råmust skickar du med egna dunkar som vi tappar upp musten på. Vill du ha musten pastöriserad tappar vi den på 3 liters bag in box och då blir den klar några dagar senare. Vi hör av oss när din must är klar för hämtning. Äppelpressresterna tar några glada kossor hand om.

Vilka äpplen kan man musta?

De flesta sorters äpplen går bra att musta. Äpplena ska vara mogna men fortfarande krispiga. Mjöliga äpplen går inte att musta. Hör av dig om du är osäker på mognadsgraden så hjälps vi åt att hitta rätt tidpunkt för just dina äpplen. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot sommarfrukt från privatpersoner eftersom det är svårt att passa in exakt lagom mognad på dem. Fallfrukt går bra att använda om äpplena bara har små stötskador och är rena. Har de däremot börjat ruttna och bli bruna så går det inte att musta dem. Tänk på att det är kvaliteten på din frukt som avgör hur bra slutresultatet blir. Fallfrukt från beteshagar får inte mustas på grund av smittorisken.

För mycket äpplen?

Ger dina äpplen mer must än vad du själv vill ha kan vi gärna ta hand om överskottet. Vill du dela med dig av dina äpplen så får du så klart rabatt på din egen must.