Mustning

Så här mustar du dina äpplen

Fullbokat för säsongen!

På vår boknings-sida finns information om hur du bokar mustning. Plocka inte din frukt innan du fått din mustningstid bekräftad! Oftast håller frukten bättre när den sitter kvar på trädet.

För att underlätta vår planering vill vi veta ungefär hur mycket äpplen du vill musta. Du bör lämna in minst 50 kg. En vanlig pappkasse från mataffären rymmer ca 10 kg äpplen. 2 kg äpplen ger cirka 1 liter äppelmust men det varierar ganska mycket beroende på äppelsort och mognad.

När det är dags för mustning tar du med dig dina rena och fina äpplen till musteriet på Triangelvägen 1B i Knivsta. Vi uppskattar om du packar din frukt i papperskassar på max 13 kg så att det inte blir för många tunga lyft för oss. Observera att om frukten är smutsig eller i dåligt skick tillkommer en sorteringsavgift på 300 kr.
Vi hör av oss om några dagar när din must är klar för avhämtning!

Råmust eller pastöriserad must? 

Råmust håller några dagar i kylskåp. Bästa sättet att bevara den längre är att antingen frysa eller pastörisera den (upphetta musten till ca 80 grader). Pastöriserad must har en hållbarhet på minst ett år i obruten förpackning. Must på bag in box håller minst en månad i kylskåp efter att du öppnat den.

Vill du ha råmust behöver du skicka med egna dunkar som vi kan tappa upp musten på. Vill du ha musten pastöriserad tappar vi upp den på 3 liters bag in box. Vi hör av oss när din must är klar för hämtning. Äppelpressresterna tar några glada kossor hand om, men säg gärna till om ni vill ha tillbaka dem, så kan vi ordna det.

Vilka äpplen kan man musta?

De flesta sorters äpplen går bra att musta. Äpplena ska vara mogna men fortfarande krispiga. Mjöliga äpplen går inte att musta. Vi avgör vid inlämningen om de är lagom att musta. Är de övermogna måste vi tyvärr säga nej eftersom det stör mustningsprocessen. Hör av dig om du är osäker på mognadsgraden så hjälps vi åt att hitta rätt tidpunkt för just dina äpplen. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot sommarfrukt från privatpersoner eftersom det är svårt att passa in exakt lagom mognad på dem. Fallfrukt går bra att använda om äpplena bara har små stötskador och är rena. (Tvätta dem innan ni lämnar in!). Har de däremot börjat ruttna och bli bruna så går det inte att musta dem. Tänk på att det är kvaliteten på din frukt som avgör hur bra slutresultatet blir. Fallfrukt från beteshagar får inte mustas på grund av smittorisken.

För mycket äpplen?

Ger dina äpplen mer must än vad du själv vill ha kan vi gärna ta hand om överskottet. Vill du dela med dig av dina äpplen så får du så klart rabatt på din egen must.