Hösten 2024
Vi är ett litet musteri och har tyvärr inte kapacitet att musta åt er alla detta fantastiska äppelår! Skörden är så stor för så många så vi kommer tills vidare bara kunna musta åt våra fleråriga stamkunder. Och tyvärr ser det inte ut som att vi kan hjälpa alla stamkunder heller. Vi jobbar på och gör vårt yttersta för att så många som möjligt ska få musta och hoppas ni har förståelse för det.
- Om du har mustat hos oss flera gånger tidigare så är du välkommen att boka tid på e-post. Tänk på att vi bara kan boka 1-2 veckor framåt i tiden. Så ni som har senare sorter som till exempel, Cox Pomona, Cox Orange, Ribston, Ingrid Marie med flera är välkomna att höra av er när det närmar sig. Annars drunknar vi i meddelanden och just ditt riskerar att missas.
- Vi kan tyvärr inte ta emot bokningsförfrågningar från nya kunder för tillfället. Eftersom vi prioriterar att musta så mycket vi kan så har vi inte heller möjlighet att svara på mustningsförfrågningar.
Håll utkik här på hemsidan och sociala medier. Om läget förbättras så kommer vi så klart öppna bokningen för er andra också!
Vi är ledsna att behöva göra så här men det är det enda möjligheten för att vi ska få tid att musta äpplen istället för att ägna all vår tid åt att svara på e-post. Håll gärna koll här på hemsidan och sociala medier. Vi öppnar bokningen igen när det lugnar ner sig lite.
Så här mustar du dina äpplen
Läs igenom all information på den här sidan innan du bokar din tid. Vi har svårt att svara i telefon så här års. Boka tid gör du genom att maila önskemål om tid till oss. Vi återkommer så snart vi kan när vi undersökt om det finns plats i lämplig tid för era äpplen (läs mer här nedan om vad du ska tänka på och vilken information vi behöver).
Vi bokar in tider 1-2 veckor framåt i tiden, tidsbokningar för längre tid fram än så kan vi tyvärr inte hantera. Observera att vi inte har möjlighet att ta emot obokade kunder.
Meddela gärna vilken äppelsort du har så försöker vi passa in en lämplig tid. Vi är noggranna med att du ska få en så fin must som möjligt och då är det av stor vikt att musta äpplena i rätt tid.
Vänta med att plocka din frukt innan du fått din mustningstid bekräftad! Oftast håller frukten bättre när den sitter kvar på trädet.
För vår planering vill vi veta ungefär hur mycket äpplen du vill musta. Du bör lämna in minst 50 kg. En vanlig pappkasse från mataffären rymmer ca 10 kg äpplen. 2 kg äpplen ger cirka 1 liter äppelmust men det varierar ganska mycket beroende på äppelsort och mognad. Lämnar du in mer äpplen än du bokat tid för så mustar vi dem i mån av tid, eventuellt överskott tillfaller musteriet.
När det är dags för mustning tar du med dig dina rena och fina äpplen till musteriet på Triangelvägen 1B i Knivsta. Vänligen följ de instruktioner du fått om inlämning. Är du osäker väntar du vid grinden och ringer oss.
Vi uppskattar om du packar din frukt i papperskassar på max 13 kg så att det inte blir för många tunga lyft för oss. Observera att om det vid mustning framkommer att frukten är smutsig eller i dåligt skick tillkommer en sorteringsavgift på 300 kr.
Någon/några dagar efter inlämningen är din must klar för avhämtning.
Vilka äpplen kan man musta?
Tänk på att det är kvaliteten på din frukt som avgör hur bra slutresultatet blir. Frukten ska vara hel och ren, utan bruna partier. Fallfrukt från beteshagar får inte mustas på grund av smittorisken.
De flesta sorters äpplen går bra att musta. Äpplena ska vara mogna men fortfarande krispiga. Mjöliga äpplen går inte att musta. Vi avgör vid inlämningen om de är lagom att musta. Är de övermogna måste vi tyvärr säga nej eftersom det stör mustningsprocessen. Hör av dig om du är osäker på mognadsgraden så hjälps vi åt att hitta rätt tidpunkt för just dina äpplen. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot sommarfrukt från privatpersoner eftersom det är svårt att passa in exakt lagom mognad på dem.
Råmust eller pastöriserad must?
Råmust håller några dagar i kylskåp. Bästa sättet att bevara den längre är att antingen frysa eller pastörisera den (upphetta musten till ca 80 grader). Pastöriserad must har en hållbarhet på minst ett år i obruten förpackning. Must på bag in box håller minst en månad i kylskåp efter att du öppnat den.
Vill du ha råmust behöver du skicka med egna dunkar som vi kan tappa upp musten på. Vill du ha musten pastöriserad tappar vi upp den på 3 liters bag in box. Vi hör av oss när din must är klar för hämtning. Äppelpressresterna tar några glada kossor hand om, men säg gärna till om ni vill ha tillbaka dem, så kan vi ordna det.
För mycket äpplen?
Ger dina äpplen mer must än vad du själv vill ha kan vi gärna ta hand om överskottet. Vill du dela med dig av dina äpplen så får du så klart rabatt på din egen must.