Noors äppellund

Äppellunden – Noors säteri

Noors äppellund är belägen några kilometer sydost om Knivsta. 

I vackra beteshagar med partier av blandskog hittar man fortfarande imponerande rester av en äldre äppelodling. Här finns gamla träd som berättar en viktig historia för oss. På platsen har man odlat frukt sedan flera hundra år tillbaka. Man kan fortfarande se hur träden på många ställen är planterade i rader. På 1930-talet fanns det cirka 500 fruktträd här och nu, år 2024, finns det 115 äppelträd och några päronträd kvar. 

Äppellunden är viktig både ur ett kulturhistoriskt och ett biologisk perspektiv. De knotiga och ihåliga gamla träden och död ved utgör viktiga livsmiljöer för bland annat insekter, fåglar, fladdermöss, svampar och lavar. För att ytterligare gynna den biologiska mångfalden får fallna träd och grenar ligga kvar på platsen. Hela äppellunden är skyddsvärd men speciellt de träd som har håligheter.

I äppellunden växer lite drygt 20 olika äppelsorter så som Grågylling, Virginskt Rosenäpple, Åkerö, Rosenhäger, Gubbäpple och Noors egna äppelsort Noors glasäpple. Markägaren, Noors säteri, tar hand om äppelskörden. Smaka gärna ett äpple, men inte mer än så. 

Egen äppelsort

Noors glasäpple är en äppelsort som har sitt ursprung i Noors äppellund. Sorten fanns med på Svenska trädgårdsföreningens fruktutställning i Stockholm redan 1859. Den beskrevs då som ”en höstfrukt af utmärkta egenskaper”. 

Äpplet är medelstort och plattrunt. Det har en blekgul färg och solsidan kan få en lätt rodnad. Fruktköttet är gräddvitt, fast och saftigt. Det smakar syrligt men har samtidigt en god arom. Noors glasäpple mognar i slutet av augusti eller början av september och håller i några veckor. 

Det finns ett fåtal äldre träd av Noors glasäpple kvar i äppellunden. Numera finns sorten även bevarad på flera platser i Knivsta och på ett antal platser runt om i Sverige.

Projekt ”Bevara Noors äppellund”
Under 2024 genomförde Charlottenlunds musteri inventering av träden, sortbestämde och märkte upp äppelträden med sortskyltar och utförde ett bevarande beskärningarbete av ett större antal träd. Med en varsam beskärning och omvårdnad ökar trädens möjligheter att ska stå kvar i många år framöver. Genom att ta bort död ved, avlasta grenar för att förhindra fläkskador och sedan gallra försiktigt bland resterande grenar ges trädet möjlighet till vitalisering och att kunna leva vidare i många år till. Arbetet utfördes för att synliggöra värdet av äppellunden och för att bevara den viktiga miljön så länge som möjligt för framtiden. 

Läs gärna mer om projektet i artikeln nedan:

Projektet bevara Noors äppellund är ett delprojekt i Leaderprojektet ”Naturvärden i Upplandsbygd”som har utförts av Charlottenlunds musteri och finansierats av den Europeiska jordbruksfonden för lantbruksutveckling. Äppelträdsskyltarna är också bekostade av projektet.